Villanymotorok

Rossi_Iramko_villanymotor_2.jpg
Háromfázisú villanymotor
Rossi_Iramko_villanymotor_2.jpg
Egyfázisú villanymotor
Iramko_fekes_villanymotor.jpg
Fékes villanymotor
ATEX-villanymotor_8.jpg
Robbanásbiztos villanymotor
Rossi_Iramko_villanymotor_2.jpg
Pólusváltós - Dahlander villanymotor
dc-motor_Iramko.jpg
Egyenáramú villanymotor
alacsonymeretu_villanymotor.jpg
Alacsony magasságú villanymotor
inverter_motor.jpg
Frekvenciaváltós villanymotor

Villanymotor

Háromfázisú villanymotor

A háromfázisú villanymotor a legleterjedtebb villanymotor típus az eladó villanymotorok világában. Ennek az aszinkron villanymotornak 400V a névleges feszültsége és több kialakításban létezik, mint talpas villanymotor és peremes villanymotor vagy talpas peremes aszinkron villanymotor. A villamos motorok manapság a szigorodó előírások befolyására hatásfok kategóriákba sorolják. Így léteznek IE1 aszinkron motorok IE2 villanymotorok és IE3 növelt hatásfokú elektromos motorok egyaránt. A jövő nemzedék az IE4 besorolású villanymotor kategóriát fogják képviselni, mely a következő években kerül bevezetésre. Ennél jobb hatásfokú aszinkron villanymotorok, mint szabványosított elektromotoros villamos hajtás nem várható a közel jövőben.

Egyfázisú villanymotor

Az egyfázisú villanymotor kategória főleg lakossági felhasználás célú aszinkron villanymotorok gyűjtő köre. Az egyfázisú villanymotor általában nem nagyobb 3kW-nál, mivel a lakossági hálózati áram, ami 230V 1 fázison általában nem haladja meg a 16 ampert. Ezért a lakossági alkalmazásokhoz ideális megoldást nyújtanak ezek a villanymotorok. Az egyfázisú aszinkron villanymotor tekercselése eltérő a háromfázisú villanymotorokkal szemben. Az egyfázisú elektromotor létezik üzemi kondezátoros és indító és üzemi kodenzátoros kivitelben is. Sokszor fel szokott még bukkanni a dupla kondenzátoros villanymotor is az eladó villanymotorok piacán. Ez egy átmenetet képez az indító és üzemi kondenzátoros megoldás között, mivel nagyobb indító és pillanatnyi terhelés átvitelére képes mint az üzemi kondenzátoros egyfázisú villanymotor, de mégsem olyan nagy indító nyomatékkal bír, mint egy indító kondenzátoros típusú aszinkron 1 fázisú villanymotor.

Fékes villanymotor

A fékes villanymotorok a hagyományos aszinkron háromfázisú villanymotorok egyik legnagyobb mennyiségben gyártott változata. Rengeteg alkalmazás követeli meg különböző okokból a villanymotoron a rögzítő fék használatát. A fékes villanymotor készül egyenáramú DC fékkel és AC váltóáramú rögzítő fékkel egyaránt. Az eladó villanymotorok piacán a DC fékes villanymotor a legelterjedteb, hol a fékező feszültséget egy egyenirányító dióda hídon keresztül nyeri a motor az egyik bekötött váltóáramú fázisából. A fékes villanymotor típusai: szimpla fékes villanymotor, dupla fékes villanymotor, dupla fékes kettő körös villanymotor, mechanikus oldókaros fékes villanymotor, halk vagy csendes kivitelű fékes villanymotor

Robbanásbiztos villanymotor

A robbanásbiztos villanymotor az elektromos motorok egy szűk piacára lett kifejlesztve. Olyan munkhelyi körülmények közé ahol a levegőben lévő anyagok robbanásveszélyes helyzetet teremthetnek. A robbanásbiztos villanymotorok előírásai és használati helyeit az európai szabvány az ATEX pontosan definiálja robbanásbiztos anyagokra, zónákra és csoportokra. A robbanásbiztos villanymotorok egy komplett termékpaletta a hagyományos aszinkron villanymotorok csoportjában. Léteznek fokozottan veszélyes körülmény közé használható típusok, fékes robbanásbiztos villanymotorok, külső hűtéses villanymotorok stb.

Pólusváltós villanymotor

A pólusváltós villanymotor gyakorlatilag egy két sebességel működő aszinkron motor. Ezeket más néven Dahlnader villanymotornak is szokták hívni. Általában 4 / 2 pólus vagy a 4 / 6 pólus az elterjedtebb változat, de létezik szinte minden variánsban 2 és 8 pólus között. A pólusváltós motorok felhasználási területei, az egyszerű villamos motoros hajtások, hol vezérlő elektronika nélkül hagyományos kapcsolós átváltással létre tud jönni a fordulatszám változás. A mai elektromos és automatizált világban már egyre ritkábban használnak pólusváltós villanymotorokat inkább ezt a funkciót a frekvenciaváltók váltották fel. Inkább a használt villanymotor piacon találunk belőlük többet.

Egyenáramú villanymotor

Az egyenáramú villanymotor termékek inkább a kis méretük és nagy nyomatékuk miatt népszerűek. Sajnos az egyenáram nagy távolságkora való továbbítása nem gazdaságos ezért csak is inkább lokális beépítésre add lehetőséget. A DC motorok általában 12V DC vagy 24V DC feszültséggel készülnek. A jó oldaluk, hogy a DC villanymotor fordulatszám szabályzása nagyon egyszerűen megoldható és a nyomatákuk rendkívül nagy minden fordulatszám tartományban. Az általunk forgalmazott egyenáramú villanymotorok egy része szabványos IEC motoro peremmel rendelkeznek így csigahajtóművekhez vagy más hajtóművekhez is probléma mentesen csatlakoztatható.

Alacsony magasságú villanymotor

Az alacsony magasságú aszinkon villamos motorok olyan szűk helyekre történő beépítére lettek kitalálva, ahova a standard aszinkron villanymotor a szabványos méretével már nem fér be. Ilyen alkalmazási terület a faipari gépek területe. Hívják is ezket a villanymotorokat fűrészgép motornak. Itt a lapos kivitele miatt a vágó asztal aljához közvetlenül alulról felerősíthetők, így biztosítva a legnagyobb vágási keresztmetszetet. A fűrészgép villanymotor tengelye már eleve tartalmaz egy fűrészlap felfogató egységet, mely bal menetes rögzítővel lehet a fűrészlapot beszerelni. Más területen is alkalmasak ezek a villanymotorok ez csak egy alkmalmazás a többi közül. A csökkentett magasságú villlanymotor ára általában drágább, egy hagyományos aszinkron villanymotor árához képest.

Frekvenciaváltós villanymotor

A villanymotorok egyre népszerűbb kiegészítője a frekvenciaváltó. Ez annak köszönhető, hogy a frekvenciaváltók ára egyre kedvezőbb és az automatizálási feladatoknál is egyre többször merül fel a villanymotorok valamilyen módú szabályzása. A frekvenciaváltók elsődleges funkciója az aszinkron villanymotorok fordulatszámának szabályzása. Ennek az egyik változata, mikor a villanymotorra közvetlenül kerül a frekvenciaváltó beépítésre. Ennek ott van egyféle módon jelentősége, mikor az elektromotor kezelő magasságban van a berendezésen és csak lokális szabályzás szükséges. Ilyenkor a villanymotoron lévő frekvenciaváltó gombjaival könnyen beállíthatjuk a kivánt sebességet. A másik odala a villanymotoros frekvenciaváltónak, hogy a vezérlőszekrény méretét tudjuk nagyságrendekkel csökkenteni, mely egyben költség megtakarítást is eredményez.
Tegye fel kérdését!
Nem találja a keresett terméket? Problémába ütközött a honlapon való keresés során? Vagy csak kérdése lenne? Forduljon hozzánk bizalommal.


Tegye fel kérdését!