Fogaskerék - Fogasléc

Image

Rozsdamentes fogadkerék

Image

Edzett fogú acél fogaskerék

Image

Műanyag fogaskerék

Agyas fogaskerekek

A mi általunk forgalmazott fogaskerekek biztosítják a tökéletes kapcsolódást a fogaknál, mely természetes növekedést jelent a hajlító ellenállásnál.
A fogaskerék fontos jellemzője, az úgy nevezett "K" fogprofil geometria, mely szigorúan korlátozza a profil hibákat és negatív eltéréseket. Ez pozitív hatással van a fogaskerék zajszintjére ha egy komplett fogaskerék pár kerül alkalmazásra. Ilyenkor a foghegyre ható erők csökkenek. 
A legújabb generációs CNC megmunkáló gépeken készülnek az általunk forgalmazott fogaskerekek, melyek speciális fogamró szerszámokkal nagy vágósebességel állítják lő a fogaskerekeket. Ez a fogaskerék gyártástechnológia megfelel a DIN 3962 szabványnak.


Image
Image
Image

Agy nélküli fogaskerék

Az agy nélküli fogaskerekek több modulal és fogszámban is elérhetők egész széles méretekben.
A Szabványok és a fogaskerék felület kialakítása nem teljesen érhető el a fogaskerék fogazása után, A fogaskerekek működési tolarenciája a fog vastagságára vonatkoztatva megfelel a "cd 25" illesztési kategóriának, mely megfelel a DIN3967 szabványnak.
Ez a szabvány pontosan meghatározza a tolerancia pontos helyét és nagyságát, mely által a fogaskerekek egymás közötti hézagát is. A megmunkálási pontosság megfelel a "js 8" pontosságnak a központi távolságnál és szintén megfelel a DIN3964 szabványnak is. Ennek a szabványnak hatására meghatározásra kerül a fogaskerék minimális hézagja, de a maximális hézagra is pontos javaslatot tesz. Hasonló érvényes a fogaslécekre is, mivel egy kategóriába sorolják a fogasléceket a fogaskerekekkel szemben.

Image

Fogasléc

Az általunk forgalmazott fogaslécek C40 -es anyagból a megmunkálás után normalizálással gyártódnak. 
A fogaslécek a következő fogtávolsággal gyártódnak:

M=1 - M=3 = ± 0,028
M=4 - M=10 = ± 0,040

A tolerancia alapja egy fogaskerék 100 mm = ± 0,08 távolságon mérik.

A minőségi osztálya pedig, 9-es osztály a DIN 3962/63/67 szabvány szerint

A fogasléc fog szöge 20°
Image
Image

A mi általunk fogalmazott fogaskerekek és fogaslécek főbb jellemzői:

  • C45 Minőségű anyagból készülnek
  • Precíz, pontos megmunkálás CNC gépeken
  • M1 - M8 modulig széles tartományban
  • Egyenes fogazás
  • Fogaskerekek agyas és agy nélküli kivitelben
  • Fogaslécek négyzetes kialakítással 
  • Fogaslécek több modulban és méretben

Fogaskerekekről és fogaslécekről röviden..

A fogaskerekeket a forgó mozgás lineáris mozgássá alakítására használják. A fogaskeréknek egyenes fogazása van egy kör alaku pályás, mely csatlakozik a fogasléc négyszögletes felületén lévő fogakakkal.
Általában a fogaslécet és a fogaskereket közösen "fogaslécnek és fogaskeréknek" nevezik. A fogaskerekek sokféle módon használhatók. Például, a fogaskerékhez ismét egy fogaskereket használnak, hogy párhuzamosan forgassanak egy tengelyt. A fogasléc és a fogaskerék sok fajta változatának biztosítása érdekében az Iramko hajtástechnika részlege számos típusú fogaskereket tart raktáron. Ha az alkalmazás hosszú hosszt igényel, vagy több darabból álló fogaskerekes fogasléces hajtást kell összeépíteni, akkor egymásután több fogakkal ellátott fogasléccel vannak felépítve a komplett hajtárendszer kialakításhoz.
Ezeket "fogazott fogaslécek, megmunkált végekkel" készítik.
A fogaskerekek gyártásánál a fog marási folyamata után a hőkezelési folyamat következik, mely után azonnal kipróbálhatóvá válik.
Vannak olyan alkalmazások, ahol a fogaskerék álló helyzetben van, míg a fogaskerék forog és mások, ahol a fogaskerék rögzített tengelyen forog, miközben a fogasléc mozog.
Az előbbieket széles körben használják ipari rendszerek, kocsik továbbítására, míg az utóbbit extrudáló rendszerekben és emelő / leeresztő alkalmazásokban lehet használni.
A forgó lineáris mozgásra szolgáló mechanizmus elemként használt fogasléceket gyakran a golyósorsókhoz hasonlítják. Vannak előnyei és hátrányai, hogy a golyósorsók helyett fogaslécet használnak.
A fogaskerék előnyei a mechanikai egyszerűség, a nagy terhelhetőség és a hosszirányú korlátlan hossz használat. A hátrány azonban holtjátéka.
A golyósorsók előnyei a nagy pontosság és a jobb hatásfok, miközben hiányosságai közé tartozik a korlátozott hosszab történő használhatóság.
A fogaslécek és a fogaskerekek, mint emelő mechanizmusok (függőleges mozgatás), vízszintes mozgás, pozícionáló mechanizmusok, megállítók és több más ipari több tengelyes szinkron mozgatásához használhatók.
Másrészt a gépjárművek kormányrendszereiben is ezt a megoldást használják az autók irányátására. A kormányzásra beépített fogasléces rendszerek jellemzői a következők: egyszerű szerkezet, nagy merevség, kicsi és könnyű mechanika, és kiváló érzékenység. Ezzel a mechanizmussal a kormánytengelyre szerelt fogaskereket egy kormányrúddal összekötjük, hogy forgó mozgást továbbítsunk (lineáris mozgássá alakítva) a fogazott lécre, így irányíthatjuk a kereket. Ezenkívül a fogasléceket és a fogaskereket különböző célokra, például játékokhoz és oldalra mozgatható kapukhoz is használják.

Mi is az a modul a fogaskerekeknél?

A modult a következőképpen definiálhatjuk M=p/π (Pi) , hol a P a fogtávolság és a pi ami 3,1415.

A legegyszerűbben megvilágítva például egy fogaskeréknél így lenne:
Z=40 fogszámú fogaskeréknél ha a fogaskerék nominális átmérője 40mm (ez a fogközépponton nézve értendő) akkor a fogközi távolság mm-ben a Pi szerese a Modul.
 

Fogaskerék

Az egyenes fogazású fogaskerekek és a hozzájuk tartozó fogaslécek, egy klasszikus komponensek a forgó és hosszirányú mozgások mechanikus továbbítására a gépek mozgó részei között.
Mi megmagyarázza azt, hogy ezek az alkatrészek miért annyira elterjedtek, és
miért használják nagy mértékben általánosan az ipar szektorában.A gyakorlatban szinte lehetetlen olyan ipari alkatrészt találni amelyek ezeket alapösszetevők nem használják fel, mint a megoldás részegysége.